stallvonkavaara

Direktlänk till inlägg 30 november 2009

Varför jag betäckt med Slogum björn...

Av Marielle Vonkavaara - 30 november 2009 20:42

Tänkte dela med av mina tankar varför jag betäckte med Slogum björn....


Nästan alla betäcker med Järvsöfaks, helt okey kan jag tycka då det är den genom tiderna bästa kallblods hingsten. MEN, om vi bara betäcker med honom eller hans söner, vad händer då?

Fick en kommentar om att Slogum Björn inte lämnat så bra. Visst men det beror på vad man jämm för med... (Det går ju inte att jämm föra med Järvsöfaks då det inte finns någon hingst i hans klass.)


Järvsöfaks är dyrare, han är konstant fullbokad. Många väljer en billigare hingst som det finns möjlighet att betäcka med. Jag tycker att det finns många fina hingstar och dom kan vara helt Elding och Järvsöfaks fria. Sen har det börja dyka upp många nordis fanntaster som avlar för att ha kallbloden som ridhästar endast bla till akademisk ridning.

Sen måste man ju se till framtiden, om det bara finns två hingstar som dominerar då blir det ju inavel till slut. Det är inte bra. Jag valde Slogum Björn för att han hade INGA skador rappoterat i hingstkatalogen och sen ville jag inte ha Elding blod eller Järvsöfaks.


Sen tyckte jag om färgen, konstigt att avla på det men det var faktiskt en av orsakerna :) Två andra hingstar jag också funderade på var Lundfrigg och Skaffer brunen, jätte fina hästar båda två.


Skulle jag välja en dyrare och Elding eller Järvsöfaks linjer så skulle det bli Moe Odin. Han är riktigt fin.


Jag tror att efterfrågan på kallblod utan dessa två avelsgiganter kommer att efterfrågas stort om ett par år.


Oj, glömmde, Rigel jo hans avkommer är kanon, blir det nån fler nordis eller den dagen då Saga ska betäckas så blir det den stammen.


Sen var det himla kul att när vi var på unghäst uppvisningen, så var det ingen Järvsöfaks häst som blev bäst i nån grupp och ALLA Slogum Björn avkommer fick skådepeng :)

 
 
Ingen bild

B.L

1 december 2009 00:53

Det är bra att man tycker olika. Slogum Björn gjorde sin sista säsong som 9 åring och det var troligtvis skador som satte stopp för fortsatt tävlande. Hans far Atom Vinter togs ur avel p.g.a lösa benbitar samt hovbroskförbening.

Med den stammen som Slogum Björn har så trodde nog många att han skulle lämna bättre än vad han hitills har gjort. Han visades som 4-åring och DÅ hade han inga skador.

Det verkar som att Alm Rigel lämnar bättre som morfar än som farfar eftersom det är samma fenomen med bl.a Rigel Jo, Bork Rigel, han har dock visat sig lämna bra som morfar. Det kanske är samma med Slogum Björn. Men Stövastammen verkar det mer som att stona lämnar bra och hingstrna blir bra själva men lämnar sämre.

För många år sedan trodde man att Steggbest, Troll Jahn skulle förstöra kallblodsaveln eftersom "alla" ville betäcka med dom. Siffror har visat att på senare år har genbanken har blivit bredare för kallblodstravaren, trots Järvsöfaks och Eldings dominans.

Utställningen visar inte mkt, hur många hästar som blivit BIS har sedan presterat förutom Malte? Tittar man på utställningarna i Norge så premierar dom en helt annan typ som dessutom blir bra på banan.

Ang. Rigel Jo´s söner så går dom bra som unghästar men som äldre saknar dom vinnarskalle och har svårt att stoppa näsan först. .

 
Ida Brändström

Ida Brändström

16 juni 2010 22:52

Dessutom en sak som sällan tas upp när man pratar om avel och travhästar är att den lille grabben är fantastiskt TREVLIG att hantera - det är inte att underskatta för vem vill egentligen hantera någon som är allt för oregerlig och ja, det mesta går att träna men varför göra det värre för sig än det behöver vara?

http://www.nummertva.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marielle Vonkavaara - Onsdag 3 april 14:08

Avslutade påsken med en skön timmes ridtur i skogen.

Av Marielle Vonkavaara - Söndag 3 mars 18:59

Det är vår i Småland.

Av Marielle Vonkavaara - Torsdag 22 feb 18:12

Då blir det stallmys.

Av Marielle Vonkavaara - 28 december 2023 16:01

Mysig kvällstur med Alva och Freddy . Gott nytt år allihopa . ...

Av Marielle Vonkavaara - 19 november 2023 17:48

Skön eftermiddag med Alva i stallet. Nu är sky inriden . ...

Presentation


Välkommen till Stall Vonkavaaras blogg...

Gästbok

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards